joi, 13 februarie 2014

Incubatia sau Clocitul

De azi cele mai "harnice"au cazut closti si si-au primit ouale inapoi cu multa dragoste. Peste 5 zile vom stii cati bobocei au prins viata inauntru pojghitei de calciu. Peste 28-30 de zile vor iesi la lumina primii boboci din primavara care va veni.



    
De cand gastele au ramas pe cuib, gansacul este un adevarat strajer...nimeni nu se mai apropie, este zona minata!
                                                 
                 
La primul examen ovoscopic semnele sunt optimiste . Doar un procent de 2% din oua sunt cu embrioni neviabili, si acelea sunt ouale care au depasit 15 zile vechime.


Deoarece dezvoltarea embrionara la pasari spre deosebire de mamifere are loc in afara organismului, deosebim cateva diferente: lipsa placentei , aparitia oului plin cu substante nutritive inchise intr-o coaja dura, aparitia cuibului care asigura atat protectie prin amplasarea lui cat si termoizolare si organismul pasarii generator de caldura, acoperit cu pene si puf izolator. 
Cuibul un element pretios in devenirea viitorului organism, este facut si aranjat cu grija, este intretinut in fiecare zi prin  aranjarea materialelor ce il compun. In timp cuibul sufera transformari; daca la inceput este mai adancit si un strat subtire de puf ii tapeteaza partea de jos, pe masura ce se avanseaza in procesul de incubatie acesta devine mai tasat, mai larg iar cantitatea de puf mult marita, inconjurand practic pasarea care cloceste.


In primele cinci zile gasca isi paraseste cuibul de cel mult doua ori, unele neiesind niciodata de pe cuib in intervalul acesta. Acest lucru presupune un efort deosebit din partea pasarii mama , deoarece ea este privata de apa, mancare si nu defeca. Presupun ca tocmai acea "traista"dintre picioare, o ajuta sa treaca peste perioada de clocit fara sa manance si fara sa consume foarte multa apa. Acest fanon dispare in intregime sau aproape in intregime dupa perioada de clocit. Se poate face chiar si o analogie intre cocoasa camilei si depozitul abdominal de grasime al gastei. De cate ori pasarea paraseste cuibul, ouale sunt acoperite bine cu puf, iar ea cauta vasul cu apa unde isi uda cu ciocul penele de pe piept si abdomen si si-le unge cu grasime.
Incepand cu ziua a 5-a gasca mama incepe sa paraseasca cuibul tot mai des, ajungand in ultima saptamana ca aceste intermitente (de incalzit-racit oua), sa fie aproape din ora in ora. Cand apar primele semnale de piuit din interiorul oului, gasca nu mai paraseste cuibul, iar dupa aparitia primului pui ea nu mai sta atat de asezata pe oua.

In continuare se pot vedea doua filmulete cu gastele preocupate sa-si aranjeze ouale si cuibul imediat dupa ce au primit pretioasele oua.